Dit weblog van archieven AGV is bedoeld voor meer uitwisseling door belangstellenden over het verleden van het waterschap. Hier komen berichten van de archivaris over verleden en archieven. Dit weblog biedt nieuwe kansen voor contact met belangstellenden. Iedereen kan hier suggesties doen voor nieuwe mogelijkheden voor onderzoek. Ook bezoekers kunnen bijdragen aanleveren voor een kort verslag van hun onderzoek.
Weblink naar historische documenten op internet.
Weblinks archieven AGV en naar archieven.nl voor historische documenten van het hoogheemraadschap, waterschap
zoeken in alles in archieftoegangen AGV
scans van beeldmateriaal van AGV
scans van originele historische documenten AGV
na inzoomen aantal historische afbeeldingen AGV op Google-maps
voormalige archiefvormers van AGV met opvolgers, toegangen en vestigingsplaats
kaart in lagen van het werkgebied AGV
online exposities over thema's week en maand geschiedenis
dinsdag 18 december 2012
Grachten in Amsterdam 400 jaar
Bij het beheer van de grachten is de betrokkenheid van het waterschap uitgebreid in de recente tijd. Het hoogheemraadschap Amstelland maakte gedurende vele eeuwen gebruik van het stadswater voor de afwatering van het boezemgebied ten zuiden van de stad. Pas vanaf 1997 maakt een deel van het gebied van de stad en de grachten onderdeel uit van het beheersgebied van hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. De taken op het gebied van het oppervlaktewater zijn formeel overgedragen door het stadsbestuur aan het bestuur van het waterschap. Tegenwoordig is Waternet de uitvoerende instantie. De taken op het gebied van riolering en drinkwater zijn nog steeds gemeentelijke taken onder verantwoordelijkheid van het stadsbestuur. Waternet voert deze taken uit in opdracht van het stadsbestuur.
In de loop van de afgelopen 400 jaar is er incidenteel wel informatie opgemaakt en ontvangen door de waterschappen en zeer verspreid opgenomen in de archieven van de rechtsvoorgangers van het huidige waterschap en van Waternet. Het hoogheemraadschap Amstelland wisselde bijvoorbeeld informatie uit over de belemmering en bevordering van het overtollige water uit het boezemgebied via het stadswater. Een deel van deze informatie in archieven is als voorbeeld digitaal beschikbaar via de website van het waterschap. Een deel van dit materiaal is inzoombaar. Ook in series en dossiers kunnen stukken op papier verspreid zijn bewaard over de grachten in het verleden. Welke informatie beschikbaar is kunt u vinden in de archiefinventarissen op de website van het historisch archief van het waterschap. De stukken over de grachten zijn doorgaans onder vele andere zoekwoorden vindbaar dan het woord grachten: stadswater, waterverversing.
Weblink met voorbeelden van informatie over grachten
maandag 12 november 2012
Gebruik van de naam van vergeten polder Uyllanden
![]() |
kaart Zeeburg Diemerdijk ca 1750 |
![]() |
kaart Zeeburg Diemerdijk 1886 |
vrijdag 2 november 2012
Miniatuur van Gemeenlandshuis uit 1921
maandag 22 oktober 2012
thema Arm en rijk bij het waterschap
Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2012 is ‘Arm en Rijk’. Voor de samenstelling van een kleine expositie hebben we een selectie gemaakt uit de archieven van de rechtsvoorgangers van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Deze stukken tonen hoe het thema ‘Arm en rijk’ zijn weerslag heeft gekregen in de administratie en archieven van waterschappen.
Weblink naar online expositie over Arm en rijk
donderdag 6 september 2012
Archieven over Gemeenlandshuis Amsterdam
Iedereen kan informatie vinden over het gebruik in het verleden van het gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk 27 te Amsterdam, voorheen te Diemen.
Tegenwoordig is dat markante gebouw goed te zien vanaf de ringweg A10 van Amsterdam.
Veel teksten en afbeeldingen zijn bewaard in de archieven van het waterschap hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht in Amsterdam (AGV). Wat bewaard is op papier kan iedereen aanvragen voor inzage.
Wie een indruk wil krijgen van het materiaal dat digitaal beschikbaar is via internet kan een beperkte selectie bekijken via de volgende weblink.
Klik hier voor afbeeldingen van het gemeenlandshuis
In de archieven zijn dossiers gevormd met stukken over het gemeenlandshuis. Dat is gebeurd in de tijd dat het bestuur van het hoogheemraadschap Zeeburg en Diemerdijk nog zeggenschap had over het gebouw. Ook in andere bestanden staat informatie over het gebouw maar dat is afhankelijk van wat de belangstellende zelf kan opsporen met behulp van de archiefinventaris. Dat is een creatieve en boeiende zoekaktie. Weblink naar zoekwoord gemeenlandshuis